Malatya
29 Nisan, 2025, Salı
  • DOLAR
    38.32
  • EURO
    43.77
  • ALTIN
    4105.0
  • BIST
    9.358
  • BTC
    92349.288$

Bilişim Teknolojileri mezunlarının atama sıkıntısı


Bilişim Teknolojileri mezunlarının atama sıkıntısı
Bilişim Teknolojileri bölümü mağdurları artık son çareyi medya'ya ulaşıp seslerini ilgili birimlere duyurmakta arıyor.
Malatyadan.com okuru olan bir bilişim teknolojileri öğretmeni'nin atama sıkıntısı yüzünden düştükleri sıkıntılı süreci özellikle kendi bölümünden aynı sorunları yaşayanlar için sesini duyurmak adına artık işin medya boyutunu kullanmakta çare bulmuştur. Umarız bu okurumuzun sesini ilgili mercilere duyurabilir ve bu sıkıntılı süreçten kurtarabiliriz.Haber Merkezimize gelen maildeki yer alan ifadeler aşağıdaki gibidir. " Bilişim Öğretmenlerinin altın çağlarının yerini son 2-3 senedir düşük kontenjanlar nedeniyle atanamama sıkıntıları almıştır. Bundan 2 yıl önce okullarımızda zorunlu olarak okuttuğumuz Bilişim Teknolojisi dersleri seçmeli hale getirilmiş ve maalesef atama bekleyen 10 bine yakın bilişim öğretmenini son derece üzmüş ve zora sokmuştur. Ancak ttk kararı ile 5 ve 6. sınıflarda bu yıl zorunlu Yazılım dersi okutulmaya başlanmıştır. Bu konuda kararın alınmasını sağlayan herkese teşekkür etmek gerekir. Bu sayede 6500 e yakın BT öğretmeni normu açılmış fakat 2013 ağustos atamalarında beklenen atama sayılarına ulaşılamamıştır. Aynı mağduriyet BT Öğretmenlerinin karşısına ek atamalarda da çıkmış, yapılan son 2 ek atamada bilişim branşına ihtiyaç olmasına karşın toplam atama sayısının sadece %0,7 si kontenjan olarak verilmiştir.

Bir diğer sorun ise laboratuvar dersi verilmesine karşın hali hazırdaki norm kadro yönetmeliğinde BT Öğretmenlerinin yer almıyor olmasıdır. Bununla birlikte yeni yayınlanan norm kadro yönetmeliği taslağında da Bilişim Teknolojisi normunun nasıl belirleneceğinden yine söz edilmemektedir. 02/614/EBS/1351 sayılı Eğitim Bir Sen tarafından bakanlığımıza gönderilen norm kadro taslağı hakkında tavsiye niteliğindeki yazıda da Bilişim normunun nasıl belirleneceğinin yönetmeliğe eklenmesi konusundan bahsedilmiştir. Ancak bakanlığımız bu konuda henüz harekete geçmemiştir. Bu konu BT Öğretmenlerini oldukça mağdur etmekte, norm kadrolarının nasıl ve ne şekilde belirleneceğini bilememektedirler. Bu durumda birden fazla BT Öğretmeni ihtiyacı olan okullara belki bir tane öğretmen atanmakta, belki de hiç öğretmen atanmamaktadır.

Bugün Avrupa ve Amerika da ki eğitim sistemlerine göz attığımızda özellikle Yazılım derslerinin ilkokul 1. sınıftan başlayarak neredeyse tüm kademelerde zorunlu ders olarak okutulduğunu görmekteyiz. Örneğin Fransa da zorunlu olarak 6 dersin okutulduğu ve bunlardan birinin de Bilişim ve Yazılım dersi olduğu biliniyor. İngiltere Eğitim Bakanlığı, yazılım geliştirme dersini ilkokul müfredatına 2014 yılında alıyor. Teknolojiye giderek daha fazla yatırım yapan Estonya’da hükümet, ilkokullara birinci sınıftan itibaren bilgisayar kodu yazma dersleri koydu.

Aslında herşeyi özetleyen cümle bundan kısa bir zaman önce, yazılımda dünya devi olan, değeri milyar dolarlarla ifade edilen Google'ın Başkan yardımcısı Cerf den gelmişti...

Google Başkan Yardımcısı Cerf:"Müfredatınıza ortaokul öğrencileri için yazılım ve kod geliştirme konusunda ders koymanız faydalı olur"

Yazılım konusunda en önemli kurumlardan biri olan GOOGLE'un başkan yardımcısı CERF yakın zamanda ülkemizi ziyaret etti ve eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanımız sn. Nihat ERGÜN ile görüştü. Google Başkan Yardımcısı Cerf ortaokul öğrencilerinden başlayarak yazılım ve kod geliştirme konusunda müfredata ders konulmasının faydalı olacağını dile getirdi.

Sosyal Medya gün geçtikçe ucu bucağı belirsiz adeta kara bir deliğe dönüşmüştür. Bu kara delik ne yapacağını bilmeyen, bu konuda eğitim almamış çocuklarımızı bir bir yutmakta ve uygun olmayan davranışlara sürüklemektedir. Bu bilinci çocuklarımıza aşılayabilecek tek yetkin meslek Bilişim Öğretmenleridir. Yazılım üreterek ülkemize katkı sağlamak yerine, çocuklarımız sosyal medya da bilmedikleri yerlerde dolaşmakta, suç olduğunu bilmeden ya da yeterli bilinçte olmadığı için Bilişim suçları işlemekte ve kendisine, ailesine ve özellikle de uzun vadede ülkemize büyük zararlar vermektedirler. Bugün Amerika da 15 yaşındaki bir çocuk ilkokuldan itibaren aldığı yazılım eğitimiyle telefonlara yazılım yapıyor ve daha bu yaşta milyon dolarlar kazanabiliyor. Bu kazancın ülkesine de büyük katkıları olduğu aşikardır.

Verilecek eğitimlerle çocuklar kendilerini geliştirecek ve kamu kurumlarımıza yerli yazılımlar yazmaya başlayacaklardır. Yabancı ülkelerden değerinin belki 10 katına aldığımız yazılımları üretecek ve hatta yabancı ülkelere ihraç edecekler. İlköğretimden itibaren verilecek zorunlu Yazılım dersi kişilerin düşünce ve becerilerini oldukça geliştirecek, bunun sonucunda da düşük iş kurulum maliyetleriyle yüksek getiri imkanı sunacak, çalışanlarına refah, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Nitekim Hindistan yakın zaman için en iyi örnektir. Hindistan 2008 de sadece Yazılım ihracatından 47 Milyar Dolar gelir elde etmiştir.

Bilişim ve Yazılım dünyasındaki tüm bu durumları göz önünde bulundurarak Sn. Başbakanımız ve Bakanlığımızdan BT Öğretmenlerinin yaşadıkları bu mağduriyetleri gidermelerini, Bilişim Teknolojisi Öğretmenlerinin yüzünü Şubat ayında yapılacak öğretmen atamasında hak ettikleri kadar iyi bir kontenjan ayırarak güldürmelerini canı gönülden temenni ediyoruz. "

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!